BFK kvalitetssikring
BFK versjon:
1.0.0
0.10 - nov 2021\data.json
0.9.0\data-manuell.json
0.9.0\data.json
0.9.0 - jan 2020\bfk-data-0.9.0.json
0.9.0 - jan 2020\data.json
0.9.1 - sept 2021\data.json
1.0.0\data.json
Kunnskapsmodell
Faser
Emner
Håndtering av bekymringsmelding
Motta bekymringsmelding
Konkrete forhold ved meldingen
Oppgave #7 (100)
Barnevernstjenesten må ta stilling til konkrete forhold ved meldingen. Dette handler blant annet om hvem som har meldt bekymring og om melder er å regne som offentlig eller privat melder.
Umiddelbar inngripen
Oppgave #9 (100)
Barnevernstjenesten må tidlig vurdere og ta stilling til om det er nødvendig med akutt inngripen, hvis dette ikke allerede er avklart. Ytterligere kvalitetsstøtte for vurdering og håndtering av en akutt situasjon finnes samlet under "Akutt".
Meldingen og Kunnskapsmodellen "Barnets behov i sentrum"
Oppgave #14 (100)
Ved hjelp av Kunnskapsmodellen Barnets behov i sentrum kan barnevernstjenesten forstå og sortere meldingens innhold i lys av hvilke behov hos barnet meldingen kan handle om.
Meldingen og SSBs kodeverk
Oppgave #34 (100)
Barnevernstjenestene rapporterer på sin forståelse av innholdet i bekymringsmeldingen i henhold til Statistisk Sentralbyrås kodeverk.
Vurdere innholdet i meldingen
Vurdere bekymringen
Oppgave #38 (100)
Barnevernstjenesten må vurdere hva meldingens innhold handler om og på hvilken måte innholdet eventuelt leder til bekymring. Reflekterende spørsmål og Kunnskapsmodellen "Barnets behov i sentrum" kan være til god støtte.
Tilstrekkelig belyst bekymring
Oppgave #42 (100)
Saksbehandler tar stilling til om bekymringen er tilstrekkelig belyst, eller om melder må eller bør kontaktes for å avklare det som eventuelt fremstår som uklart eller usikkert.
Konkludere bekymringsmeldingen
Vilkårene for undersøkelse
Oppgave #48 (100)
For å kunne ta en beslutning om hvorvidt meldingen skal henlegges eller undersøkes videre forholder saksbehandler seg aktivt til barnevernlovens vilkår for å åpne undersøkelse.
Konkludere bekymringsmeldingen
Oppgave #52 (100)
Saksbehandler konkluderer bekymringsmeldingen ved hjelp av en samlet oversikt over de vurderingene som er gjort av meldingens innhold, og i tråd med barnevernlovens vilkår for undersøkelse.
Undersøkelse
Akutt
Prosess #120 (-10)
En tidlig versjon (v. 0.1)
Innhenting av informasjon
Ivaretakelse
Valg av tiltak
Videre oppfølging
Starten
Samarbeid og dialog med foreldre og barn
Oppgave #92 (100)
Barnevernstjenesten har plikt til, så langt som mulig, å samarbeide med barnet og foreldrene. En viktig del av det å legge til rette for mulig samarbeid og dialog handler om å involvere barnet og foreldrene i planleggingen av undersøkelsen.
Å starte undersøkelsen
Oppgave #95 (100)
Ved starten av undersøkelsen er det nødvendig å rette oppmerksomheten mot det konkrete barnet som denne undersøkelsen handler om. Det er også nødvendig å gjøre seg noen tanker om hva som er en god og riktig start for akkurat denne undersøkelsen.
Ulike måter å starte undersøkelsen på
Oppgave #260 (100)
Det er ikke alltid mulig eller tilrådelig å involvere barnet og foreldrene tidlig i undersøkelsen. Saksbehandler må i disse tilfellene vurdere hvordan man på annen måte skal komme godt i gang med planlegging og gjennomføring.
Stopp-punkt
Oppgave #99 (1000)
Stopp-punkt bidrar til en bevissthet og refleksjon hos barnevernstjenesten over informasjonen og kunnskapen man har om barnet og hva barn og foreldre har uttrykt. Stopp-punkt bidrar også til å sette relevante vurderinger, aktuelle tema i barnets situasjon og barnets behov i sammenheng med beslutninger som fattes underveis i undersøkelsen.
De konkrete undersøkelsesaktivitetene
Generell forberedelse
Oppgave #103 (100)
I forberedelse og valg av konkrete undersøkelsesaktiviteter er det flere momenter som kan være nødvendig å ta stilling til, og ulike former for kvalitetsstøtte som kan være nyttig for flere aktiviteter.
Hjemmebesøk
Oppgave #104 (100)
Saksbehandler kan forberede seg til og gjennomføre hjemmebesøket ved hjelp av ulike former for kvalitetsstøtte.
Innhenting av informasjon fra andre instanser
Oppgave #105 (100)
Saksbehandler kan ved hjelp av ulike former for kvalitetsstøtte forberede og gjennomføre en formålstjenlig innhenting av informasjon fra andre instanser.
Nettverks- og familiebaserte undersøkelsesaktiviteter
Oppgave #107 (100)
Barnevernstjenestens bruk av strukturer eller modeller som tar utgangspunkt i barnets familie, slekt eller øvrig nettverk styrker barnets og foreldrenes innflytelse til å gi informasjon, mobilisere ressurser og skape åpenhet om ansvar og ansvarsfordeling.
Samtaler
Oppgave #108 (100)
Noe av det viktigste barnevernstjenesten gjør, er å samtale med barnet og foreldrene. En god samtale er gjerne godt forberedt.
Bruk av senter for foreldre og barn, sakkyndig eller annen ekstern bistand som del av undersøkelsen
Oppgave #181 (100)
I noen undersøkelser er det nødvendig med ekstern bistand, via senter for foreldre og barn, sakkyndig eller annen instans med særskilt kompetanse, for å få en god nok utredning av barnets behov og barnets omsorgssituasjon.
Etter undersøkelsesaktiviteter
Oppgave #182 (100)
Etter at man har gjennomført en eller flere konkrete undersøkelsesaktiviteter er det flere forhold saksbehandler bør eller må tenke over og eventuelt ta stilling til. Eksempler på dette er ivaretakelse av informasjon til barnet og foreldrene og ivaretakelse av god dokumentasjon.
Stopp-punkt
Oppgave #99 (1000)
Stopp-punkt bidrar til en bevissthet og refleksjon hos barnevernstjenesten over informasjonen og kunnskapen man har om barnet og hva barn og foreldre har uttrykt. Stopp-punkt bidrar også til å sette relevante vurderinger, aktuelle tema i barnets situasjon og barnets behov i sammenheng med beslutninger som fattes underveis i undersøkelsen.
Avslutningen
Analysere
Oppgave #111 (100)
En analyse av meldinger og undersøkelser i barnevernet er en prosess der barnevernstjenesten setter sammen den kunnskapen og informasjonen man har om barnet og barnets situasjon med det begrepsapparatet og de teoretiske perspektivene du støtter deg til. Analysen munner ut i tolkninger (gjerne flere) som kan stilles sammen, og representere ulike forståelser eller svar. Analysen skal gi svar på undersøkelsens problemstillinger og hypoteser.
Vurdere
Oppgave #112 (100)
En vurdering handler om å veie for og imot de mulige tolkninger som framkom i analysen. Det dreier seg om å drøfte om og i hvilken grad barnet eller den unge trenger beskyttelse eller støtte, og om det kreves innsats fra barneverntjenesten.
Beslutte
Oppgave #113 (100)
Barnevernstjenestens beslutninger henger sammen med analysen og vurderingene av barnets behov, hensynet til barnets beste og barnets stemme. En undersøkelse kan få tre utfall; henleggelse, vedtak om hjelpetiltak eller forslag om tiltak til fylkesnemnda. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge barnets omsorgssituasjon med utgangspunkt i bekymringsmeldingen, samt avklare om det er grunnlag for å iverksette tiltak i henhold til barnevernloven. En viktig del av avslutningsperioden av undersøkelsesarbeidet er dermed å vurdere tiltak, og eventuelt fatte vedtak om tiltak.
Stopp-punkt
Oppgave #99 (1000)
Stopp-punkt bidrar til en bevissthet og refleksjon hos barnevernstjenesten over informasjonen og kunnskapen man har om barnet og hva barn og foreldre har uttrykt. Stopp-punkt bidrar også til å sette relevante vurderinger, aktuelle tema i barnets situasjon og barnets behov i sammenheng med beslutninger som fattes underveis i undersøkelsen.
Tiltak
Akutt
Prosess #120 (-10)
En tidlig versjon (v. 0.1)
Innhenting av informasjon
Ivaretakelse
Valg av tiltak
Videre oppfølging
Generelt om oppstart
Sammenheng mellom undersøkelse og tiltak
Oppgave #271 (100)
Det må være en sammenheng mellom det man lærte om barnet situasjon og behov i løpe av undersøkelsen og tiltakene man iverksetter overfor barnet og familien.
Forberede tiltaksarbeidet
Oppgave #272 (100)
Et godt tiltaksarbeid rettet mot barnets konkrete situasjon og behov krever gjerne en god forberedelse og planlegging. I tillegg til at tiltaksarbeidet skal forankres i gjeldende rett, forsvarlig kunnskap og oppdaterte barnevernsfaglige perspektiver, så skal barnevernstjenesten sørge for at barn og foreldre gis mulighet til å være involvert i planlegging og gjennomføring av tiltaksarbeidet. Barnets, familiens og barnevernstjenestens synspunkter og vurderinger dokumenteres og tas hensyn til i arbeidet.
Hjelpetiltak
Forberedelse og oppstart
Oppgave #362 (100)
I forberedelse og oppstart av hjelpetiltak, skal barnevernstjenesten vektlegge barnets og foreldrenes synspunkter i den samlede vurderingen av hvilke tiltak som skal iverksettes. I tillegg skal barnevernstjenesten også ha god oversikt over hvilken kunnskap tiltakene ellers skal, bør eller kan bygge på.
Oppfølging og evaluering
Oppgave #289 (200)
Særlig om oppfølging og planer etter vedtak om hjelpetiltak
Tilpasning, andre tiltak eller avslutning
Oppgave #290 (300)
Evalueringsarbeidets resultat; vurderingen av om iverksatte tiltak er egnet sett hen til barnets særlige behov og barnets beste.
Pålegg om hjelpetiltak
Oppgave #309 (400)
Det følger av barnevernloven § 4-4 tredje, fjerde og femte ledd at fylkesnemnda kan gi pålegg om ulike hjelpetiltak. Bestemmelsen gir rammer for hvilke situasjoner dette kan dreie seg om, og om hvilke tiltak som er aktuelle for de ulike formålene.
Dokumentasjon av tiltaket
Oppgave #274 (500)
For å sikre at barnevernet yter forsvarlige tjenester og tiltak, må barnevernstjenesten til enhver tid dokumentere alle opplysninger som kan være relevante for tiltaksarbeidet.
Fosterhjem
Forberedelse og oppstart
Oppgave #291 (100)
Forberedelse og oppstart av fosterhjemsarbeidet handler om flere perspektiver; forberedelse av barnet, foreldrene, fosterforeldrene, øvrig familie og nettverk, de juridiske, økonomiske og faglige rammene rundt plasseringen, samarbeidspartnere m.m.
Oppfølging og evaluering
Oppgave #292 (200)
Formålet med oppfølging og evaluering er å sikre at barnet har det bra og får forsvarlig omsorg i fosterhjemmet, og at de forutsetninger som ble lagt til grunn for plasseringen blir fulgt opp. Det er også et formål at barnevernstjenesten tidlig nok fanger opp eventuelle behov for endring eller nye rammebetingelser for plasseringen.
Avslutning og videre forløp
Oppgave #293 (300)
Avslutning av en fosterhjemsplassering kan ha sin bakgrunn i ulike hendelser eller situasjoner. Uansett hva som leder til avslutning, så må barnevernstjenesten sikre at barnet får en forsvarlig overgang fra fosterhjemmet til det som venter, og at det legges til rette for medvirkning og involvering.
Dokumentasjon
Oppgave #374 (400)
For å sikre at barnevernet yter forsvarlige tjenester og tiltak, må barnevernstjenesten til enhver tid dokumentere alle opplysninger som kan være relevante for arbeidet med oppfølging og evaluering av fosterhjemsplasseringen, barnets situasjon i fosterhjemmet og oppfølging av foreldrene.
Institusjon
Forberedelse og oppstart
Oppgave #302 (100)
Barneverntjenestens samarbeid med institusjonen om barnets utvikling under, og etter oppholdet, starter allerede i inntaksfasen.
Oppfølging og evaluering
Oppgave #303 (200)
Barnevernstjenesten skal ha en overordnet rolle når det gjelder å vurdere om plasseringen virker etter sitt formål, om det er aktuelt med tilbakeføring, ytterliggere tiltak eller nytt plasseringssted.
Avslutning og videre forløp
Oppgave #304 (300)
Barnet kan ha behov for støtte og målrettet arbeid i overgangen ut fra institusjonen og i en periode etter at institusjonsoppholdet er avsluttet. Barneverntjenesten skal derfor sikre at barnets behov følges opp at barnet har god støtte fra lokalt hjelpeapparat etter utflytting.
Dokumentasjon
Oppgave #381 (400)
For å sikre at barnevernet yter forsvarlige tjenester og tiltak, må barnevernstjenesten til enhver tid dokumentere alle opplysninger som kan være relevante for arbeidet med oppfølging og evaluering av institusjonsplasseringen, barnets situasjon i institusjonen og oppfølging av foreldrene.
Ettervern
Forberedelse og oppstart
Oppgave #306 (100)
Formålet med tiltak etter fylte 18 år er å bidra til at den unge opplever overgangen til en selvstendig voksentilværelse som trygg og forutsigbar. Barnevernstjenesten må utvise fleksibilitet og kreativitet i opprettelsen av ettervernstiltak som ivaretar den enkelte ungdoms særlige behov for hjelp mot voksenlivet.
Oppfølging og evaluering
Oppgave #307 (200)
Barnevernstjenesten skal sikre at de tiltakene som gis er av god kvalitet, og til barnets beste. I oppfølging av ungdom etter fylte 18 år innebærer dette blant annet at den unge må følges opp jevnlig mens ettervernstiltaket pågår.
Avslutning og veien videre
Oppgave #308 (300)
Den unge kan ha behov for støtte i overgangen fra ettervernstiltak til en tilværelse uten oppfølging fra barnevernet.
Dokumentasjon
Oppgave #393 (400)
For å sikre at barnevernet yter forsvarlige tjenester og tiltak, må barnevernstjenesten til enhver tid dokumentere alle opplysninger som kan være relevante for arbeidet med oppfølging og evaluering av ettervernstiltaket og den unges situasjon.
Avslutning av barnevernssak
Akutt
Prosess #120 (-10)
En tidlig versjon (v. 0.1)
Innhenting av informasjon
Ivaretakelse
Valg av tiltak
Videre oppfølging
Avslutningen
Involvering og ivaretakelse
Oppgave #422 (100)
Barneverntjenesten legger til rette for at barnet og foreldrene får informasjon og veiledning om hvilken betydning det har at saken avsluttes, og at deres synspunkter blir ivaretatt. Barneverntjenesten legger til rette for at barnet og familien blir ivaretatt i tiden etter at saken er avsluttet.
Dokumentasjon og forvaltning
Oppgave #424 (100)
Dokumentasjon av avslutning av barnevernssaken handler både om barnevernsfaglige og forvaltningsrettslige perspektiver.