Barnet og foreldrene skal som utgangspunkt gis mulighet til å medvirke i planleggingen av undersøkelsen. Mange barn og foreldre gir uttrykk for at de opplever det som at barnevernstjenesten kommer med en ferdig plan for undersøkelsen når man kommer med et utkast eller et forslag til en plan. Mange barn og foreldre uttrykker at de ønsker å delta i planleggingen før barnevernstjenesten viser frem et forslag til en plan, og de ønsker også en mulighet til å samarbeide.
I tillegg til at det er grunn til å tro at mange barn og foreldre ønsker en mulighet til å delta i planleggingen av undersøkelsen, viser blant annet Helsetilsynets rapport "Å reise vasker øynene" hvilken positiv effekt det kan ha på undersøkelsen at partene har deltatt i planleggingen av den. I Helsetilsynets rapport vises det blant annet til at der undersøkelsesplanene var gjennomført i henhold til god praksis, var de planlagt sammen med partene.
I lys av medvirkningsretten og rett til å være involvert i egen sak bør barnevernstjenesten ta samtaler med barnet og foreldrene før en konkret plan for undersøkelsen legges. I disse samtalene kan barnet og foreldrene dermed medvirke i planleggingen av videre undersøkelse. Der barnevernstjenesten vurderer at det er tilrådelig å treffe barnet første gang på hjemmebesøk, kan man planlegge hjemmebesøket og den første samtalen i henhold til dette. Man kan dessuten benytte hjemmebesøket til å involvere familien i planleggingen av øvrig undersøkelse.
Hovedpoenget med en relasjonell start er at de menneskene som saken handler om - barnet og foreldrene - må gis mulighet til å være involvert fra starten av. Dette kan bety én ting i en sak, og noe annet i en annen sak, og det betyr også at det ikke handler om å starte en undersøkelse på en bestemt måte. Felles for en slik måte å starte en undersøkelse på, er at rekkefølgen kan bli noe annerledes enn man er vant til. Eksempelvis vil det i mange saker være viktig å vente med å innhente skriftlig informasjon fra andre instanser til etter at man har snakket med barnet og foreldrene, slik at barnet og foreldrene reelt sett kan delta i planleggingen. Hvis barnevernstjenesten vurderer at det dermed tar for lang tid før de får sendt ut brev med anmodning om opplysninger, kan man velge å ringe vedkommende instanser og be om foreløpig informasjon.
En relasjonell start har effekt på hva man snakker om i de første samtalene. Overfor en del barn og foreldre er det hensiktsmessig å legge mindre vekt på formalinformasjon og mer vekt på inntoning, involvering og relasjonell kommunikasjon.